Blogi

21.2.2017

Enemmän mannapuuroa ja mansikkaa!

Elävä kaupunki kiinnostaa ja vetää puoleensa uusia asukkaita. Pehmeillä, inhimillisillä tekijöillä on entistä suurempi merkitys asuinpaikan valinnassa, mutta myös yritysten sijaintipäätösten tekemisessä. Turulla on varmasti Suomen vahvin, elävin ja aidoin oma kaupunkikulttuuri. Se on etu, jota on toisaalta vaalittava huolella ja samalla kuitenkin jatkuvasti kehitettävä entistä rohkeammin.

Vaikka Turkua rakastavana voi sanoa kaupunkikulttuurin voivan hyvin, voi samalla rehellisenä todeta, että enemmänkin voidaan tehdä. Turkuun tarvitaan lisää eloa ja mielenkiintoa – toisin sanoen enemmän mannapuuroa ja mansikkaa! Antaa erilaisuuden, uusien ideoiden ja niiden hullujenkin toteutusten pirskahdella vapaasti.

Kaupunkikulttuuri rakentuu erilaisista palasista. Ruoka ja juoma, festarit ja muut tapahtumat, kulttuuri ja urheilu, sekä monenlaiset melut, mölyt ja maut ovat kaikki sen rakennuspalikoita. Osaltaan niitä jokaista tarvitaan ja päätöksenteossa näitä kaikkia on tavalla tai toisella autettava.

Turussa on tiivis, mutta vahva ravintolakulttuuri. Olipa kyse ruokaravintolasta, baarista tai yökerhosta, niin Turusta löytyy eläviä klassikoita jokaiseen makuun. Vilkkaan kaupungin elävään keskustaan kuuluvat ravintolat, kapakat ja kuppilat. Annetaan helsinkiläisten olla jatkossakin kateellisia siitä, miten myöhään ja vapaasti Turun terassit ja jokilaivat ovat kesäisin auki.

Kuvataiteella, musiikilla, kirjallisuudella ja teatterilla on vahva sija Turun ja turkulaisten sydämissä. Etenkin teatterikaupunkina Turku on ehdotonta maan kärkeä. Intohimoinen urheilu ja sen seuraaminen ovat erottamaton osa turkulaisuutta. Liikunta ja liikkumisen ilo kuuluvat kaupungin kaikille asukkaille.

Turkulaiset rakastavat erilaisia yleisötapahtumia. Niitä ei ole koskaan liikaa. Kauppisopiskelijoiden järjestämä Pikkulaskiainen, ensi kesänä Uittamolle palaava Ilmiö-festari tai ainut ja oikea Ruisrock ovat kaikki lajinsa huippuja. Kaupungin onkin syytä antaa kaikki mahdollinen vapaus järjestää tapahtumia, tukea mahdollisuuksien mukaan ponnistuksissa ja toimia hyvänä kumppanina järjestelyissä.

Toimivan, kiinnostavan ja menestyvän kaupungin ei tarvitse olla mikään asiapenttilä. Rento ote kaikkeen tekemiseen, hyvä yhteistyö kaupungin ja eloa tuovien toimijoiden kanssa sekä salliva ote suhtautumisessa erilaisten ideoiden toteutukseen, lupiin tai muihin toiveisiin viranomaisten suunnalta antavat hyvän pohjan olla jatkossakin se Suomen kiinnostavin ja halutuin kaupunki.