Blogi

26.3.2020

EU:n löydettävä itsensä

EU:n olisi viipymättä löydettävä itsensä maailmaa ja omaa maanosaa repivän pandemian keskellä. Jäsenvaltioiden johtajien ja EU-instituutioiden puhetorvien pitäisi pystyä osoittamaan, että EU on yhteinen arvoyhteisö, jolla on merkitystä myös vaikeana hetkenä. Omien puolustamisen, avun ja solidaarisuuden pitää ulottua jäsenvaltioiden rajojen yli. Symbolisilla julistuksilla on merkitystä, konkreettisilla avun ojennuksilla vielä enemmän.

Arvet, yksin jäämisen pelko ja hylkääminen kalvavat pitkään, mikäli jäsenvaltioiden asenne jatkuu Italian kokemalla tiellä. EU:n toimettomuudessa ja neuvottomuudessa ei voi piiloutua sen instituutioiden toimialaa tai -valtaa koskevien muodollisten rajausten taakse. Unioni on jäsenvaltioidensa summa, kaikki me yhdessä. Jäsenvaltioiden keskinäistä apua ei rajoita yksikään EU:n perussopimus. Johtajien haluttomuus ja kyvyttömyys puolustaa myös naapuria sen sijaan rajoittavat.

Ilman todellista yhteisen avun ja solidaarisuuden osoitusta EU on jälleen vakavan eksistentiaalisen kriisin edessä, kunhan pandemian jälkipyykkiä joskus päästään pesemään.