Blogi

29.3.2017

Turku <3 Copenhagen

Tehtiin kaiken vaalihumun keskellä lyhyt viikonloppureissu Kööpenhaminaan. Kaupungista tulee aina yhtä hyvälle mielelle. Kööpenhaminasta, ja muutenkin tanskalaisesta kaupunkisuunnittelusta ja arkkitehtuurista, on tullut viime vuosina jonkin sortin mittatikku siihen, miltä hyvinvoivan ja modernin pohjoismaisen kaupungin tulisi näyttää ja tuntua. Eikä suotta.

Kööpenhaminassa on tehty asioita oikein. Kaupunkikuvassa yhdistyvät rohkeus ja rentous. Kaikkialla näkyy kyky irrotella, ajatella toisin ja kokeilla näitä ajatuksia myös käytännössä. Kaupungista löytyy ennakkoluulottoman laaja kävelykeskusta, huikeat pyöräilymahdollisuudet, valtavasti modernia arkkitehtuuria, ympäristöystävällistä energiaa ja paljon pieniä ilahduttavia yksityiskohtia kuten katutrampoliineja tai mukavia penkkejä hengailuun.

Kaikkea ei Turussakaan tarvitse keksiä itse ja hyviä ideoita kannattaa poimia matkoilta mukaan. Köpiksestä voitaisiin ottaa mallia ainakin näissä:

1. Kaupunkipyörät, jotka toimivat osana joukkoliikennettä.
2. Katutrampoliinit jokirantaan (näitä onkin jo leikkipuistoissa, mutta enemmän, isompia, korkeammalle!)
3. Roskiksia vilkkaille paikoille vaikka 20 metrin välein. Katu pysyy siistimpänä.
4. Laajempi kävelykeskusta. Turussa ainakin Kauppiaskadun voisi muuttaa kävelypainotteiseksi kaduksi.
5. Kunnon pyöräparkit, joissa pyörän saa säilytettyä turvallisesti ja helposti.
6. Rohkeus tehdä kaupunkikuvaa muuttavia, mutta kehittäviä asioita. Luovutaan ainaisesta älämölöstä, kun joku haluaa tehdä jotain erilaista.

Ideoimme Niko Aaltosen kanssa jo aikaisemmin tällä valtuustokaudella vastaavia kehitysideoita Turun keskustaan. Yhtenä innoittaja oli tuolloinkin Kööpenhamina. Listallamme oli mm. Kauppiaskadun muuttaminen Bar Street -kävelykaduksi ja kaupunkipyörien tuominen Turkuun. Tässä vielä linkki puolentoista vuoden takaiseen ideointiin:

http://yle.fi/uutiset/3-8380665